Het praktijk examen duurt ongeveer 50 min. Slechts 35 minuten daarvan is gereserveerd voor het daadwerkelijk auto rijden. De rest van de 50 minuten is gereserveerd voor voorbeschouwing en nabespreking samen met examinator en je rij-instructeur.

Het praktijkexamen vraag je altijd aan via je rijschool in overleg met je instructeur. Wanneer je examen aangevraagd is, ontvang je een mailtje waarin de datum, de tijd en de locatie waar het examen plaats gaat vinden. Dit gaat samen met je eigen verklaring en het zelfreflectie formulier. Deze documenten dien je mee te nemen naar je examen. Tevens dien je een geldige identificatie document mee te nemen zoals een paspoort of ID kaart.

Op de dag van het examen neem je alle benodigde papieren mee. Het is raadzaam om 1 laatste rijles af te leggen vóór je examen om in te komen en dan met je instructeur naar het CBR te gaan. Wil je dat niet, kan dat natuurlijk ook. In dat geval kom je zelf naar het CBR en ontmoet je je instructeur daar 15 min voor het examen.

Van het CBR ontvang je een oproepbrief waarin ook een tafelnummer staat genoteerd. Dat is de tafel waarop de examinator op je wacht. Samen met je instructeur ga je naar de examinator. Nadat je kennis hebt gemaakt met je examinator controleert hij je gegevens. Tot slot legt hij/zij uit hoe het examen in elkaar zit. Kort samengevat wordt er van je verwacht dat je vlot, veilig en zelfstandig door het verkeer komt. Het examen is verdeeld in 2 onderdelen: zelfstandig route rijden en rijden met aanwijzigingen. Na de voorbeschouwing ga je samen met examinator en je instructeur naar buiten waar je een kenteken plaat op een afstaand van ongeveer 25 meter moet lezen om te zien of je ogen voldoende sterk zijn. Daarna stelt de examinator mogelijk enkele korte vragen over de auto. Tot slot stap je samen met de examinator (en eventueel je instructeur) in en gaan we met volle moed en vertrouwen het rijbewijs tegemoet.

Bij zelfstandig route rijden wordt van je verwacht dat je zelf wegwijs bent met het verkeer. Dat kan op verschillende manieren en examinator bepaalt welke.. Je kan dat doen door middel van cluster opdrachten, navigatie of herkenningspunt in de buurt. Het gaat er niet zozeer om of je bepaalde locatie vindt, maar het gaat erom dat je zelfstandig, zonder bemoeienis van een ander, je weg door het verkeer vindt.

Bij het tweede gedeelte (het rijden met aanwijzingen) legt de examinator de rijrichtingen en manoeuvres voor waarbij je instructies nauwkeurig dient op te volgen. In dit gedeelte dien je tevens 2 van de 3 verschillende bijzondere verrichtingen uit te voeren. Tegen het einde van het praktijk examen stelt de examinator mogelijk nog vragen die betrekking hebben op een bepaalde situatie die je er in het examen heeft plaats gevonden.

Al met al vliegt de tijd en is het examen zo voorbij en ben je al terug bij CBR. Je loopt met je examinator en instructeur mee terug naar de tafel waar de uitslag bekend wordt gemaakt. Tot slot wordt je zelfreflectie formulier bekeken en besproken.

Voor meer info kijk ook hier:

http://www.cbr.nl/praktijkfilm-auto.pp